Wszystko o gotowaniu, strategie, które działają dobrze
Nikt nie lubi pomysłu serwowania gościowi posiłku, który okazuje się klapą! Każdy potrzebuje trochę pomocy od czasu do czasu.
Tak więc, zanim udasz się do kuchni, przeczytaj kilka wskazówek, które pomogą Ci ugotować jedzenie, które jest nie tylko jadalne, ale także spektakularnie niesamowite. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby zaimponować gościom i ulepszyć zwykłe rodzinne posiłki.Upewnij się, że rozmroziłeś warzywa przed włożeniem ich do kuchenki mikrofalowej, jeśli planujesz ugotować je w ten sposób. Pozwoli to uzyskać najlepszą konsystencję, nie rezygnując przy tym ze smaku warzyw. Po ugotowaniu dodaj warzywa na główny talerz jako dodatek.Odstaw pieczeń przed pokrojeniem, aby soki zdążyły się wycofać z powierzchni mięsa. Krojenie wołowiny, wieprzowiny, drobiu lub jagnięciny zaraz po upieczeniu sprawia, że większość soku wypływa z mięsa, przez co jest ono bardziej suche i mniej aromatyczne. Poświęcenie mięsu czasu na odpoczynek zapobiega utracie soków.Ciasteczka warstwowe, krówki i ciasteczka do żucia często rozpadają się lub rozrywają podczas próby równomiernego krojenia ich na kwadraty. Dobry obrotowy nóż do pizzy może być użyty do wykonania tego zadania bez obawy, że ostry nóż ześlizgnie się i spowoduje obrażenia. Zrób kilka lekkich wskazówek w swoim jedzeniu, najpierw czubkiem noża, a następnie użyj noża do pizzy, aby za każdym razem uzyskać idealnie pokrojone batony, ciasteczka i krówki.Jeśli chcesz zrobić zupę z wywaru, postępuj zgodnie z tą wskazówką. Upewnij się, że zrobiłeś dużą ilość bulionu, wlej go do plastikowej torby i umieść w zamrażarce. Dzięki temu szybko przygotujesz zupę, kiedy tylko zechcesz, po prostu rozmrażając już przygotowany wywar.Kiedy masz przepis, który wymaga wina, możesz pokusić się o użycie taniego wina lub wina do gotowania. Unikaj tego sposobu myślenia, gdy zbliżasz się do gotowania. Dobrą zasadą jest rozważenie, czy pijesz wino, czy nie.
Jeśli nie chciałbyś go pić, nie używaj go do gotowania.Zamiast korzystać z tradycyjnego, kupionego w sklepie sosu podczas robienia sałatki, spróbuj zrobić własny vinaigrette.
Domowy vinaigrette będzie zawierał mniej składników niż te kupione w sklepie i nie będzie zawierał konserwantów. Dzięki temu winegret jest bardziej naturalny i lepiej smakuje. Po prostu wstrząśnij składnikami w zamkniętym pojemniku i ciesz się.Gotuj małe ilości jedzenia w wyższych temperaturach przez krótszy czas. Ciasteczka wielkości kęsa potrzebują tylko kilku minut w piekarniku, jeśli ustawisz je w wyższej temperaturze, ponieważ do przykrycia jest tylko niewielka powierzchnia, a gotowanie nie zajmie dużo czasu. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się posiłkiem w ciągu kilku minut.Kiedy robisz zapiekanki, pieczenie i inne rzeczy, które mogą przykleić się do dna blachy do pieczenia, powinieneś wyłożyć dno patelni folią. To dobry pomysł, ponieważ po zakończeniu gotowania możesz wyrzucić folię i nie będziesz musiał dużo sprzątać.Brzmi to trochę śmiesznie, ale żeby być lepszym kucharzem, trzeba zadbać o wystarczająco dużą kuchnię. Mówiąc najprościej, niektóre kuchnie nie są wystarczająco duże, aby pomieścić dobrego kucharza. Im więcej masz miejsca, tym bardziej poczujesz się swobodniej. Im bardziej wolny, tym mniej ograniczony, zagracony i pozbawiony inwencji będziesz się czuł.Teraz, gdy przeczytałeś te wspaniałe wskazówki kulinarne, możesz wejść do kuchni uzbrojony w świadomość, że niezależnie od tego, co ugotujesz, zrobisz wrażenie na swoich przyjaciołach, rodzinie i gościach tak, jak chcesz! Więc idź do kuchni i zacznij pękać.