Soja w zastosowaniach przemysłowych i spożywczych
Obecnie dużym zainteresowaniem cieszy się soja, oraz produkty od niej pochodzące. Soja ma wiele zastosowań, zawiera około 18% oleju i 38% białka.
Ponieważ soja ma wysoką zawartość białka, są one głównym składnikiem pasz dla zwierząt gospodarskich. Większość ziaren soi jest przetwarzana na olej i białko dla przemysłu paszowego. Mniejszy odsetek jest przetwarzany do spożycia przez ludzi i przetwarzany na produkty, w tym mleko sojowe, białko sojowe, tofu i wiele innych produktów spożywczych. Soja jest również stosowana w wielu produktach przemysłowych. Olej z soi uznawany jest za jeden z najzdrowszych olei, a produkty spożywcze w których się znajduje dobre dla naszego zdrowia. Zdrowa dieta powinna bazować głównie na zdrowej żywności. To znaczy, że jej podstawa powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, a także białko, które możemy odnaleźć w rybach, drobiu, oliwie z oliwek i w roślinach strączkowych. Powinniśmy unikać słodyczy i cukrów, ale nasza dieta powinna być różnorodna, aby dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a więc powinna zawierać witaminy i minerały. Musimy pamiętać o ty, aby nie spożywać w dużych ilościach mleka i jego przetworów, bowiem nie jesteśmy w stanie strawić wszystkich jego elementów.
Powinniśmy natomiast zastępować je produktami mlecznymi fermentowanymi, a więc jogurtami, kefirami, zsiadłym mlekiem, czy twarożkiem, bowiem bakterie w nich zawarte działają bardzo dobrze na nasz system immunologiczny. Zaleca się także unikanie alkoholu, bowiem spożywany w dużych ilościach i bardzo często szkodzi naszemu organizmowi, powoduje nieodwracalne zniszczenia narządów wewnętrznych. Wyjątkiem jest czerwone, wytrawne wino, które ma właściwości lecznicze. Obniża bowiem ryzyko chorób serca i układu krążenia, a także dobrze wpływa na trawienie. Z pewnością warto spożywać także produkty pochodzące z soi. Obecnie dietetycy doceniają zalety składników zawartych w oleju sojowym, więcej informacji można znaleźć tu: link.