Papier ryżowy to ważny składnik sajgonek
Pojedynczy składnik może zmienić warzywne nadzienie w oryginalne przekąski, które z pewnością wywołają zachwyt wśród gości. Mowa o krążkach z papieru ryżowego, w które owija się nadzienie sajgonek.
Są one powszechnie dostępne w większych sklepach spożywczych i z żywnością azjatycką. Praca z nimi zawsze jest dla mnie trochę magiczna. Są w opakowaniu, twarde i kruche, wyglądające jak cienkie arkusze z prawie nieprzezroczystego plastiku. Ale krótkie zanurzenie w ciepłej wodzie przekształca je w miękkie placki do tworzenia schludnych pasztecików z tyloma rodzajami nadzień, jakie tylko można sobie wyobrazić. Ważne jest, aby wszystkie składniki były gotowe przed rozpoczęciem zwijania sajgonki, ponieważ zmiękczone płachty papieru muszą być wypełnione, zanim staną się zbyt lepkie i trudne w obsłudze. Papier ryżowy jest przezroczysty, a ponieważ składnik, który dodasz jako pierwszy, będzie widoczny najbardziej, rozpocznij każdą sajgonkę od innego składnika, aby uzyskać pełne spektrum kolorów i różnorodności na talerzu do serwowania. Pamiętaj, aby podawać sajgonki z azjatyckim sosem słodko kwaśnym do zanurzania. Sajgonki świetnie nadają się na przekąski na imprezy lub służą jako przystawka albo danie główne, stanowią doskonały zamiennik sałatki, ale zawierają także wystarczającą ilość białka na pełny posiłek. Świeże sajgonki to także doskonała przekąska na każdą porę dnia i nocy. Są bardzo zdrowe i mają niską zawartość kalorii i tłuszczu oraz naturalnie są bezglutenowe.
Sajgonki stanowią idealny dodatek do posiłku, ponieważ ładnie się trzymają i stanowią lżejszą, zdrowszą alternatywę dla zwykłej tortilli. Możesz je przygotować i rozłożyć na talerzu w towarzystwie sosu do maczania. Są również łatwe do jedzenia i można je pokroić na rozmiar kęsa, tak jak sushi. W wielu książkach kucharskich znajdziemy sajgonki przepisy oczywiście mogą różnić się między sobą. Możesz także zaangażować przyjaciół w ich tworzenie, układając wszystkie składniki i pozwalając wszystkim tworzyć własne sajgonki.